Project overzicht foto - MAPtm

Automobilisten mijden de avondspits ruim 150.000 keer.

Giovanni Huisken voor No Spits Today.

Vanaf 13 maart 2017 tot 22 december 2017 is door ruim 3.000 automobilisten, die minder dan 15 km van hun werk af wonen, de avondspits gemeden. Deelnemers zijn benaderd door No Spits Today, een initiatief van Goedopweg om een gedragsverandering in de avondspits te realiseren, met succes! Meer dan 150.000 keer hebben deelnemers hun auto verruild voor de (elektronische) fiets, zijn zij eerder of later begonnen zodat de avondspits gemeden kon worden of hebben zij thuisgewerkt.

November 2016 zijn de eerste stappen gemaakt in de realisatie van No Spits Today met als doelstelling om in de regio Utrecht deze doelgroep te verleiden tot ander gedrag, door actief het gebruik van een alternatief te stimuleren als gewenst gedrag. Het gewenste gedrag is dat mensen die werkzaam zijn in één van de drie kerngebieden: Utrecht Centraal, Utrecht Science Park of Amersfoort-Noord, die voor aanvang van het project tijdens de avondspits met de auto reisden, tijdens en na het project de avondspits te laten mijden. Alternatieven zijn dat men niet reist, op een ander tijdstip buiten de avondspits reist of gebruik maakt van een ander vervoermiddel, zoals het OV of de (elektronische) fiets. De doelstelling van het project No Spits Today was om zoveel mogelijk mijdingen tijdens de avondspits op werkdagen te realiseren.

Doelstelling behaald!

Als project manager van No Spits Today, geeft Giovanni Huisken aan: “Wij zijn trots dat we de doelstelling, 100.000 mijdingen tijdens de avondspits, in 25 weken, hebben behaald”. “Veel IMMA-projecten hebben hun doelstelling niet gehaald, No Spits Today wel” voegt hij hieraan toe. Vanwege de positieve resultaten is het project verlengd tot eind 2017, waarmee nog eens 50.000 extra mijdingen van de avondspits gerealiseerd werden.

Gedragsverandering

Gevraagd naar wat men van plan is na het project No Spits Today blijkt dat velen aangeven hetzelfde gedrag te blijven vertonen als tijdens het project. Meedoen aan het project heeft de deelnemers aangezet anders (bewuster) te gaan denken over hun reisgedrag, heeft hun kennis over alternatieven vergroot en zij zouden in grote meerderheid ook in de toekomst weer meedoen.

We zijn Goedopweg in de regio Utrecht

No Spits Today is een initiatief van Goedopweg. In Goedopweg werken de provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en U15 (netwerk van werkgevers in de regio Utrecht) samen aan een betere bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio Utrecht.

Beloning en goede doelen

Elke keer als een deelnemer de avondspits meed, spaarde zij credits die konden worden omgezet in OV-tegoed, cadeaus van de Fietsenwinkel.nl of Fonq.nl of een donatie aan een goed doel.

Begin 2018 werd het project uitgebreid om vast te stellen in hoeverre deelnemers bereid waren om geen credits voor zichzelf te sparen, maar deze ter beschikking te stellen aan een goed doel. Deelnemers konden doneren aan vijftien verschillende goede doelen, waaronder Stichting AAP, Utrechts landschap, SpierenVoorSpieren, Make a Wish en Prinses Máxima Centrum. In totaal hebben zij meer dan 52.000,- euro gedoneerd aan vijftien goede doelen. Tijdens een feestelijke ochtend bij het Prinses Máxima Centrum werden de cheques overhandigd aan de goede doelen.

Bekijk hier de  video over de uitreiking van de cheques aan de goede doelen.

Hoe verder?

De doelgroep is erg positief over de doelstelling van het project en geeft aan ook in de toekomst het gedrag te willen blijven continueren. Tevens is men bewuster over het eigen reisgedrag gaan nadenken en zou men in de toekomst weer met soortgelijke projecten willen meedoen.

“Ook bij het project IMMA-Groningen zal ik in naam van MAPtm het projectmanagement op mij nemen” Zegt Giovanni Huisken. Dit betekent een mooi vervolg voor MAPtm na No Spits Today.