Project overzicht foto - MAPtm
Project overzicht foto - MAPtm

Compass4D gaat door!

Bordeaux, 9 Oktober 2015 – Na een looptijd van 3 jaar heeft Compass4D op het 22ste ITS World Congress aangekondigd dat het project wordt doorgezet.

In de afgelopen 3 jaar heeft Compass4D C-ITS diensten uitgerold en geïmplementeerd in bijna 300 wegkantstations en verkeerslichten en in meer dan 600 voertuigen. Daarnaast waren er in totaal meer dan 1200 chauffeurs betrokken bij de pilots. Dit is mogelijk geweest dankzij de volledige inzet van de Compass4D partners waaronder de 7 Europese steden: Bordeaux, Kopenhagen, Helmond, Newcastle, Thessaloniki, Verona en Vigo.

“Tijdens de vijf dagen van het congres zijn onder grote belangstelling diverse coöperatieve diensten gedemonstreerd. In totaal hebben 10 voertuigen meer dan 1700 kilometer afgelegd waarbij bijna 300 deelnemers stuk voor stuk onder de indruk waren” aldus Dhr. André Perpey (CEO Geoloc Systems, verantwoordelijk voor deze einddemonstratie). “De demo voertuigen lieten niet alleen de services zien welke ontwikkeld zijn binnen Compass4D, maar ook van andere projecten. Dit betekent dat het is gelukt om interoperabiliteit te realiseren tussen apparatuur van verschillende fabrikanten vanuit diverse projecten” voegt Dhr. Perpey nog toe. Dat is een belangrijk succes en een voorwaarde voor de toekomstige uitrol van C-ITS services.

Oorspronkelijk was het ITS World Congress het laatste event van het project, maar Compass4D zal de ontwikkelde services nog 1 jaar in stand houden (met eigen middelen), met als doel het pilot karakter om te zetten naar een volwassen en grootschalige uitrol zodat een zelfvoorzienende markt ontstaat. Tijdens het congres hebben de 7 steden een Memorandum van Overeenstemming getekend om dit te bekrachtigen. In november 2015 zal in Newcastle de pilotfase worden afgerond en worden de activiteiten gestart voor de grootschalige uitrol in 2016.

“Dit is de gelofte: een kleine stap voor de Compass4D partners, een grote sprong voor de ITS gemeenschap”, aldus een enthousiaste Dhr. Gert Blom.